Finch Buildings gaat bouwen voor Woonwaard

Eerstvolgende project van Finch Buildings komt in Alkmaar

AMSTERDAM – Op 1 augustus 2019 heeft de gemeente Alkmaar de Omgevingsvergunning afgegeven voor de bouw van 38 woonstudio’s aan de Cornelis Buysstraat en de Van Oostsanenkade in Alkmaar. De massief houten studio’s van Finch Buildings zijn bedoeld voor jongeren van 18 tot 28 jaar en zullen permanent geëxploiteerd worden op verschillende locaties.

Impressie Finch Alkmaar

Met het afgeven van de onherroepelijke Omgevingsvergunning, is het zesde en grootste project van Finch Buildings tot nu toe officieel. Eerdere projecten van de Amsterdamse scale-up (2014) staan in Hoofddorp, Leiden, Tilburg, Vierhouten en Amsterdam. Ook voor de aankomende jaren is de pijplijn goed gevuld.

Het project in Alkmaar is uniek, omdat Woonwaard het gebouw in eerste instantie tijdelijk inzet, maar permanent exploiteert. De eerste 10 jaar staat het gebouw aan de Cornelis Buysstraat en de Van Oostsanenkade, waarna het wordt verplaatst naar een tweede tijdelijke locatie óf naar een permanente plek. Woonwaard heeft in haar exploitatie van 50 jaar een tweetal verplaatsingen opgenomen. De woningen van Finch voldoen aan het Bouwbesluit Nieuwbouw en zijn daarmee permanent vastgoed.

Tijdelijk en toch circulair

“Bij Finch Buildings maken we permanente en soms ook tijdelijke gebouwen. Ook bij tijdelijke woningbouwprojecten moet je kwaliteit bieden, zowel voor de bewoners, de omwonenden als het milieu. We zien dat tijdelijkheid en circulariteit doorgaans haaks op elkaar staan, tijdelijke gebouwen worden dan na 10 jaar zomaar afgedankt. Omdat we niet alleen bouwen voor de huidige generaties, maar juist ook voor de generaties na ons mogen wij deze onderwerpen niet meer los van elkaar zien. Voor onze tijdelijke projecten maken wij permanente gebouwen op tijdelijke locaties” stelt Jurrian Knijtijzer, oprichter en eigenaar van Finch Buildings. De architect richtte het bedrijf in 2014 op vanuit de gedachte dat bouwen duurzamer en gezonder moet, met hergebruik van grondstoffen en minder afval. Knijtijzer: “Als bouwsector zijn we verantwoordelijk voor ruim 1/3evan de wereldwijde CO2 uitstoot, 40% van het energieverbruik en 40% van het sloopafval. Als sector zouden we dus een gigantische impact kunnen maken, maar dat gebeurt echter maar mondjesmaat. Voor ons is die impact het vertrekpunt, onder andere door te bouwen met massief hout.”

De woningen in Alkmaar zijn volledig opgetrokken uit massief vurenhout (CLT) uit duurzaam beheerde bossen. In de 38 massief houten woonstudio’s voor het project in Alkmaar, is 478 ton CO2 opgeslagen. Daarbij wordt er 568 ton CO2 uitstoot bespaard door niet te bouwen met bouwmaterialen zoals beton, staal en baksteen. Dit is vergelijkbaar met 2.352 jaar zuurstof en 2,7 miljoen kilometer autorijden met een gemiddelde auto. Doordat er 5 bomen worden teruggeplant voor elke 3 gekapte bomen, groeien de bossen per saldo wanneer Finch Buildings gebouwen realiseert.

Duurzaamste woningcorporatie van Nederland

De samenwerking met Woonwaard is een logische. De corporatie won begin dit jaar de Duurzaam Bouwen Award voor meest duurzame woningcorporatie met haar ‘samenwerkingsinnovatie voor duurzaamheid’. Woonwaard kon dankzij de samenwerking met de gemeente Heerhugowaard en afvalcentrale HVC de investeringsprogramma’s in woningen, openbare ruimte en de aanleg van het warmtenet op elkaar afstemmen, waardoor een integrale aanpak voor duurzaamheid, wijkkwaliteit en leefbaarheid is ontstaan. “We kijken er naar uit om samen te werken met de meest duurzame woningcorporatie van Nederland. Je merkt het meteen als beide bedrijven duurzaamheid in de genen hebben” aldus Knijtijzer.

Af fabriek zo op locatie

De gebouwen van Finch worden geproduceerd in de fabriek van partner De Groot Vroomshoop, een dochter van VolkerWessels. Vanwege de modulaire bouwmethode kan het gebouw in enkele maanden worden geproduceerd en geplaatst met zo min mogelijk overlast op de bouwplaats. Het complex wordt in het eerste kwartaal van 2020 opgeleverd.